Program seminára:
1. Nové sadzby dane 5%, 19% 23%, porovnanie so „starým“ rokom
2. Zmeny v sadzbách DPH na potraviny 5% a 19% (ako postupovať pri určení sadzby DPH, čo znamená „ex“ pred číslom colného sadzobníka v prílohách k zákonu o DPH, usmernenia k sadzbám potravín, príklady)
3. Zmeny v sadzbách DPH pri službách:
- lyžiarske vleky, lanovky z 10% na 23%
- reštauračné služby pri jedlách z 10% na 5%, pri nápojoch z 10% na 19%
- donáška jedla a nápoja z 20% na 19%
- prevádzkovanie športových zariadení z aktívneho športovania z 10% na 19 % resp. z 20% na 5% pre pasívneho diváka
- služby fitnescentier, ubytovacie služby z 10% na 5%
4. Sadzba dane pri činnostiach registrovaného sociálneho podniku
5. Použitie sadzieb DPH na prelome rokov 2024/2025:
- non-stop prevádzky
- silvestrovské zábavy
- rekreačné pobyty
6. Použitie sadzby dane pri zaplatených zálohách v roku 2024 keď dodávka s vyúčtovaním bude v roku 2025. Príklady:
- pri 100% zálohe
- pri preplatku
- pri nedoplatku
7. Vyhotovovanie dobropisov, ťarchopisov v roku 2025 na dodávky z roku 2024,
- refakturácia decembrových energií prenajímateľom na nájomcov v januári 2025,
- refakturácia obstaranej prepravy v januári 2025, ktorá bola vykonaná v roku 2024
8. Uvádzanie faktúr a opravných faktúr v daňovom priznaní a v kontrolnom výkaze
9. Diskusia
Harmonogram:
13,00 -14,25 prednáška
14,25 -14,40 prestávka
14,40 -16,00 prednáška